אתם בוודאי זוכרים את עצמכם מסבים סביב שולחן הארוחה כשאתם ילדים קטנים ואימא שלכם מפצירה בכם לאכול גם את הירקות שעל הצלחת. היא מבטיחה לכם שתהיו בריאים יותר. ד"ר אסנת רזיאל מסבירה למה הקביעה הזו נכונה בעצם.
ד"ר אסנת רזיאל
יש לא מעט מחקרים תומכים המצביעים על כך שצריכת ירקות מגינה עלינו ושומרת על המערכת החיסונית של הגוף. רבים מן המחקרים הללו מוצאים קשר ישיר בין צריכת ירקות לבין הפחתת הסיכונים לתחלואה ולתמותה גם ממחלות כמו סרטן, סוכרת, ועוד.
רשתות השיווק מציעות בשנים האחרונות שלל של ירקות טריים ומגוונים מאד. אין צורך ללכת עד לשוק בכדי למצוא ירקות נדירים או ברמת טריות גבוהה. המדפים עמוסים בשלל של ירקות טריים שלרבים מהם, יתרונות תזונתיים מופלגים. לא ברור לכם מה אתם מכניסים לסל? צבעי הירקות יכולים להיות המדריך התזונתי הטוב ביותר עבורכם במקרה הזה.
הירקות הצהובים והכתומים
אלו שייכים למשפחת הקארוטנואידים,נוגדני חמצון אשר תכונת המסיסות שלהם מקנה לירקות הללו את הצבעים שלהם. לירקות אלה יש תכונות ייחודיות של נוגדני חמצון, הם נחשבים כיעילים במניעת מחלות ממאירות, מחלות דם, ויש אף שאומרים כי סוד מעיין הנעורים, טמון בהם. בקבוצה הזו נמצאים ירקות כמו גזר, בטטה, ודלורית.
ירקות ירוקים
זוהי אולי קבוצת הירקות הגדולה ביותר והנפוצה ביותר, היא מכילה לוטאין, גם הוא נוגד חמצון אשר נטען כי הוא מסייע בשמירה על בריאות העיניים והראיה. חסה, סלק, תרד, סלרי, במיה ואפונה. ובעצם כל מה שירוק, הם חיוניים לנו ומציעים גם ערכים גבוהים של ברזל וחומצה פולית החיוניים לתפקוד תקין של הגוף.
הירקות הלבנים
תפוחי אדמה, כרובית, לפת ופטריות, כולם עשירים בתרכובות גופרית המקנות להם סוג של חריפות ונחשבות כתוסף תזונה טבעי במיוחד לאנשים הסובלים מסוכרת מכיוון שחלק מהן משפרות את פעילות האינסולין בגוף ותורמות לאיזון של רמות הסוכר בגוף.
אדומים
העגבנייה והפלפל נחשבים למובילים בקבוצה זו, הם מכילים פיגמנטים אדומים כגון ליקופן שכבר הוכח כמי שמסייע בשמירה על הלב ועל כלי הדם.
גולת הכותרת
הירקות הבריאים ביותר ולעיתים גם בעלי הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר הם ירקות ממשפחת המצליבים, כרוב, ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים, קולרבי, ועשבי ירוקים כמו גרגר נחלים. הם נחשבים כירקות בעלי סגולות רפואיות רבות, עשירים בברזל ונחשבים לבעלי סגולי רפואיות במיוחד בהגנה על מערכות הגוף מפני התפתחות מחלות ממאירות.
כמה עובדות מעניינות שיתכן שלא ידעם עד כה
• על פי ארגון הבריאות העולמי, צריכה בלתי מספקת של ירקות הינה אחת מעשרת גורמי הסיכון העיקריים לתמותה ולתחלואה והיא מהווה גורם סיכון למחלות השכיחות ביותר בעולם.
• לירקות יש השפעה מגינה מפני מחלות לב. כמעט שליש מהתחלואה במחלות לב בעולם מיוחסת לצריכה ירודה מדי של ירקות ופירות.
• צריכת ירקות ופירות באופן שוטף נחשבת כבעלת תרומה המפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן בכלל ובמקרה של סרטן בדרכי העיכול עד 30%.
• צריכה יומית של לפחות 400 גרם ירקות יכולה למנוע 20% ממקרי הסרטן.
• צריכה יומית של 1-2 מנות ירקות מצליבים מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן השד בקרב נשים בגיל המעבר.
• צריכה גבוהה של ירקות ירוקים מפחיתה את הסיכון לקטרקט.
• עצמות השלד של ילדים שצורכים כמה מנות ירק בכל יום, בכל הגילאים, ללא קשר לפעילות הגופנית והמשקל שלהם, חזקות יותר.
ירקות, והרבה, זה טוב לכם הרבה מעבר למה שאולי נטיתם לחשוב. דאגו לשלב אותם בתפריט היומי שלכם ושל ילדיכם.
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, מנהלת מלבי - מרכז רפואי לטיפול בהשמנת יתר, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא תל אביב. אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזיה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה וניתוחי קיצור קיבה. כתובת: בית חולים אסותא רמת החייל, הברזל 20, תל אביב. טל: 03-7645444 http://www.hashmana.co.il drraziel@zahav.net.il